De regeling Schoolleidersbeurs-VO is het resultaat van afspraken tussen werkgevers en werknemers in het voorgezet onderwijs.
Op deze pagina vind je enkele andere initiatieven van de sociale partners speciaal voor schoolleiders in het voortgezet onderwijs.
Het vak van schoolleider is een vak om trots op te zijn! Tegelijkertijd is het ook een uitdagend vak en ben je nooit uitgeleerd. Daarom is de VO-raad Schoolleiders VO gestart. Zij biedt een plek die alle schoolleiders in het voortgezet onderwijs verbindt en die ruimte biedt om je als professional te blijven ontwikkelen en anderen te helpen. Ze stimuleert de uitwisseling van ideeën, ervaringen en best practices en biedt kennis en praktische tools. Schoolleiders VO is er om kennis te halen én om kennis te brengen. Door van en met elkaar te leren versterkt ze de beroepsgroep, op individueel en collectief niveau, en creëren ze toekomstbestendig schoolleiderschap. Naar de website: www.schoolleidersvo.nl .
CNV Onderwijs biedt het LeiderschapsLab: een programma ontworpen om (aankomende) leidinggevenden te ondersteunen in hun professionele groei met focus op innovatie, AI, leiderschap, eigentijdse HRM-thema’s en verandermanagement. Het LeiderschapsLab is een volledig gratis programma dat bestaat uit toegankelijke webinars, workshops en diverse trainingen die naadloos passen binnen de hectiek van de drukke schema’s van leidinggevenden. Voor iedereen in het onderwijs met een leidinggevende functie, ook voor aspirerende schoolleiders. Je hoeft geen lid te zijn van CNV om deel te nemen.
Meer informatie: www.cnv.nl/leiderschapslab of bekijk de Flyer Leiderschaplab.
AI Academy voor (aspirant) schoolleiders – fysiek of online
De vraag is niet óf Artificial Intelligence (AI) het werk gaat veranderen, maar hoe snel dit zal gaan. Met de AI Academy leer jij alles over de nieuwste AI-tools. Zo weet je als schoolleider precies hoe je AI het beste in kunt zetten op de werkvloer.
Check de website voor beschikbare data of vraag een incompany training aan voor je lerend netwerk, stichting of vereniging>>
Gun jezelf een loopbaancoach
Schoolleiders of aankomend schoolleiders in het voortgezet onderwijs kunnen zich laten ondersteunen door een persoonlijke loopbaancoach. In dit korte 1-op-1 traject helpt de coach jou als (aankomend) schoolleider bij het oplossen van vragen en uitdagingen die jij in je loopbaan tegenkomt. Ook kijk je samen met de coach naar je werk-privébalans, je loopbaanontwikkeling en verdere professionalisering. Je vindt antwoorden op vragen als ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’, ‘wat wil ik’ en ‘waar word ik gelukkig van’.
Meld je aan op de website van CNV>>
Leer van elkaars succes- en faalverhalen met VO KennisLab
Bezoek inspirerende scholen en ontdek nieuwe inzichten, leer van succes- en faalverhalen en breid je netwerk uit. Ben jij schoolleider of docent met schoolleidertaken en wil je groeien in je vak en kennis delen met collega’s? Het VO KennisLab biedt jou de unieke kans om kennis en ervaringen uit te wisselen met schoolleiders buiten je eigen organisatie. Heb jij waardevolle succes- en leerervaringen over thema’s die elke schoolleider aangaan? Deel jouw kennis en inzichten door collega’s te ontvangen op jouw school en inspireer hen met jouw verhaal.
Meld je aan op de website van CNV>>
Fris je kennis op met een LeiderschapsLab webinar!
Je werkt in een drukke en veranderende wereld. Jezelf ontwikkelen komt door tijdsgebrek soms pas op de laatste plaats. Leer op een zelfgekozen moment en plaats snel meer over thema’s waar jij als (aankomend) schoolleider mee te maken krijgt. Er staan 14 webinars voor je klaar over thema’s als overgang en werk, zeggenschap, passend onderwijs voor hoogbegaafden, do’s & dont’s van een schoolleider en suïcidepreventie in het vo.
Kijk de webinars terug>>
InnovatieBoost trajecten voor scholen in het VO
Wil jij innovatieve ideeën op je school doorvoeren en kun je daar wel wat steun bij gebruiken? Dan hebben we geweldig nieuws: er zijn via het CNV LeiderschapsLab nu vier gratis Innovatie Boost-trajecten beschikbaar voor scholen in het voortgezet onderwijs. Grijp jij deze unieke kans om onder leiding van ervaren innovatiebegeleiders aan de slag te gaan met innovatie binnen jouw schoolorganisatie?
Meer informatie en aanmelden>>
Ontwikkeltraject Innovatief leiderschap (4-daags)
Data: 15 september, 6 oktober, 4 november, 25 november
Hoe organiseer je als schoolleider innovatie in jouw school? In het ontwikkeltraject Innovatief leiderschap ontdek je op strategisch niveau hoe je een innovatief werkklimaat creëert in jouw VO organisatie. Deze vierdaagse training voor schoolleiders en docenten met leidinggevende taken is ook onderdeel van het CNV LeiderschapsLab en gratis voor leden én niet-leden van CNV.
Meer informatie en aanmelden>>
Training BURN-OUT binnen je team: herkennen en aanpakken! (3-daags)
Data: 18 en 25 september, 13 november
Als schoolleider of leidinggevende docent in het VO sta je dagelijks voor grote uitdagingen. Hoe houd je grip op stress – bij jezelf én in je team? In deze praktijkgerichte training leer je de signalen van stress en burn-out herkennen, aanpakken en voorkomen. Je ontwikkelt een persoonlijk actieplan en krijgt concrete tools om een gezonde, stressbestendige werkomgeving te creëren. Ook Incompany aan te vragen!
Meer informatie en aanmelden>>
Teamleiders, afdelingsleiders, conrectoren, directeuren: als schoolleiding in het voortgezet onderwijs speel je een cruciale rol binnen je school. Om de voortdurende levering van goed onderwijs te waarborgen, is het essentieel dat schoolleiders zich blijven professionaliseren, dat hun positie binnen en buiten de school wordt versterkt en dat ze van elkaar leren. Met dit programma wil de AOb samen met jullie hierop inzetten. Met als doel om schoolleiding maximaal toe te rusten om onderwijsprofessionals te motiveren, te ondersteunen en te inspireren, zodat zij werkgeluk ervaren en leerlingen het beste onderwijs kunnen bieden. Voor het programma zoeken we schoolleiding die met ons het programma gaan ontwikkelen en uitvoeren. Op www.aob.nl/leiderschapsprogramma vind je meer informatie over het programma en wat jouw rol in het programma kan zijn.
Het beroep van schoolleider vraagt veel van je kennis en vaardigheden en een doorlopende professionele ontwikkeling. De Beroepsstandaard schoolleiders VO ondersteunt schoolleiders daarbij. Deze geeft het brede scala van praktijken aan waarbinnen schoolleiders handelen, afhankelijk van de fase van ontwikkeling en context van de school. De beroepsstandaard brengt in kaart in welke situaties er van schoolleiders wordt verwacht dat ze actief kunnen handelen, en welke eigenschappen hierbij van pas komen. Ontdek met de beroepsstandaard wat jouw ontwikkelpunten zijn!
SRVO en VO-academie hebben in samenwerking met Bardo een doorvertaling gemaakt van de beroepsstandaard in handvatten voor zelfreflectie, feedback vragen en gezamenlijke reflectie: de Reflectietool!
Meer informatie over de beroepsstandaard: VO-raad
De VO-academie is er voor de professionalisering van schoolleiders en bestuurders. Zij ondersteunt hen in hun professionele en individuele ontwikkeling. Hiervoor ontwikkelt zij professionaliseringsactiviteiten op relevante thema’s in het onderwijs met nieuwe leervormen die aansluiten bij de beroepspraktijk. In elke loopbaanstap van docenten met leidinggevende ambities tot schoolleiders en ervaren bestuurders bieden we trajecten.
Professionalisering komt bij de VO-academie tot stand in co creatie met experts en ervaringsdeskundigen uit het veld en op basis van onderzoek en inzichten uit de praktijk. Zij geeft vorm aan trajecten en masterclasses die aansluiten bij de actualiteit. Met haar publicaties verstrekt ze kennis en informatie over leiderschap en geeft ze informatie over professionalisering.
In de trajecten van de VO-academie vinden schoolleiders en bestuurders naast relevante kennis, vooral ook verbinding in een netwerk en leren ze van en met elkaar. Via VO-managementcoaches en VO-intervisiebegeleiders versterkt de sector zichzelf doordat de VO-academie leidinggevenden uit de sector heeft opgeleid. Zij zijn beschikbaar om schoolleiders en bestuurders te begeleiden in hun werk, in het vinden van een volgende carrièrestap of om door te groeien als leidinggevende in het vo.
Meer informatie: VO-academie